KATEGORIER
  • Målgruppe

  • Virkemiddel

  • Tid

  • Antal deltagere

LUK VINDUE
LUK VINDUE

Fem gode råd til den første andagt

09.09.2024
Skrevet af Louise Heldgaard Bylund

Det kan være svært at holde en andagt. Det er ikke en selvfølge for mange unge frivillige. Derfor har DetMedGud samlet fem gode råd til, hvordan det ikke bliver en sur pligt at holde en andagt. 

image-with-textFoto: Ole Thye Gram

Som frivillig løser man mange forskellige opgaver. Nogle er sjovere end andre, og nogle er sværere end andre. Hos DetMedGud har vi erfaring med, at mange synes, at andagten er en af de opgaver, som både er kedelig og svær, og den er særlig svær at komme i gang med, når man ikke har prøvet det før. 

I DetMedGud mener vi, at opgaven med at holde en andagt på mange måder er den samme som alle andre opgaver, man løser som frivillig. Når man holder en andagt, er man med til at skabe en oplevelse i et trygt rum, præcis som når man laver andre ting sammen. Under en andagt har man det samme ansvar, som man plejer at have, hverken mere eller mindre. Det kræver ikke nogle unikke andagt-gener, som kun ganske få har fået, og det kræver slet ikke, at man kan præstere en bestemt mængde tro. 

Som frivillig har man alt det vigtigste, der skal til for at holde andagt: Lysten og modet til at udforske livet sammen med børn og unge. 

Med det sagt, kommer her DetMedGud’s 5 gode råd til de første andagter 

Råd 1: Hvad skal det handle om?

Hvis det skal være spændende at holde en andagt, er det en god ide at vælge et emne, som man selv er nysgerrig på. Er der nogle tanker eller spørgsmål, der rumsterer i dig for tiden?

Det behøver bestemt ikke være et emne, som man er færdig med at tænke over, eller hvor man har alle svarene. Det skal snarere være noget, man har lyst til at undersøge eller dele sammen med de andre. 

Råd 2: Hvad skal vi lave?

En andagt kan være alt muligt. I kan fx lege, være kreative, tale sammen, være stille sammen, synge, fortælle historier eller gå en tur. Det kommer helt an på, hvad man er tryg ved, og hvad der passer til den gruppe, man skal holde andagt sammen med.

Hvis man ikke er glad for at læse op eller tage ordet foran andre, så er det en god ide at få de andre til at tale sammen. Hvis man er glad for at synge og spille musik, skal man selvfølgelig gøre det. Hvis der skal ro på i slutningen af en dag, er det en god ide med en mere stille andagt.

Råd 3: Værktøjskasse

Uanset hvilken opgave man skal løse som frivillig, har man brug for en god værktøjskasse. Jo mere erfaring man får, jo nemmere bliver det selvfølgelig, men alle har brug for inspiration og andres gode ideer. Hjemmesiden detmedgud.dk er en god værktøjskasse at have med sig. Her findes mange andagter til forskellige aldersgrupper og med vidt forskelligt indhold. På Instagram og Facebook deler vi løbende inspiration til andagter, der passer til årstiden eller nyheder på hjemmesiden, så der kan man også følge med.

Alt, hvad der står i andagterne, er forslag. Du skal ikke sige noget, som du ikke har lyst til. Du må plukke og klippe i det hele, så det passer til dig og til jer.

Råd 4: Forberedelse

Der er størst sandsynlighed for, at man får en god andagtsoplevelse, hvis man forbereder sig. Det betyder, at du, inden du skal holde en andagt, skal beslutte dig for, hvad du vil, fx ved at vælge en andagt på detmedgud.dk. Du skal læse den igennem, og sikre dig, at du har de ting, der skal bruges. Det er også vigtigt, at du tænker over, hvor lang tid andagten tager, og at rammerne passer til andagten: Skal I være ude eller inde? Kan alle høre og se?

Råd 5: Aldrig alene

Det femte og vigtigste råd er, at man aldrig er alene om det med andagt. Du må altid bede om hjælp og lufte din tvivl hos de andre frivillige. Man må også altid kontakte os bag DetMedGud.Vi vil gerne lytte eller hjælpe med at finde en andagt, der passer. Vi kommer også meget gerne ud til jer og giver sparring. 

Du kan kontakte Louise Heldgaard Bylund på mail: louise.heldgaard@kfumspejderne.dk eller tlf: +45 22 22 94 24.