Børn og unge i alle aldre har brug for at forholde sig til livets store spørgsmål om tro, tvivl og håb sammen med andre. Men de har brug for det på forskellige måder. Her har vi samlet vores bedste råd til andagter og aktiviteter med børn og unge, som passer til aldersgruppen, og som sikrer, at der sker en udvikling i abstraktionsniveau og kompleksitet. På tværs af alle aldersgrupper foreslår vi nogle stille stunder, som er mere rituelle, og nogle aktiviteter, hvor kroppen og tankerne aktiveres i fællesskab.
De 5-7 årige er ofte fantasifulde også i deres forhold til tro. De kan ikke nødvendigvis huske fortællingerne, men de kan mærke og huske de religiøse stemninger. De yngste børn spejler, de stemninger og følelser, som de oplever. Derfor foreslår vi aktiviteter, som giver en tryg og varm stemning, og hvor kroppen aktiveres.
Bind sløjfe på dagen: Et ritual, I kan bruge fast som afslutning på dagen
At gå i store sko: Kreaøvelser og ikke så mange ord. Det handler helt grundlæggende om, hvordan Gud er.
Hvem kalder?: En historie og en leg
De 8-10 årige bliver mere konkrete i deres tankegang. De vil vide, hvad der er sandt og falskt, rigtigt og forkert. Det moralske kompas bliver udbygget, samtidig med at verden og livet langsomt begynder at blive oplevet mere komplekst. Derfor foreslår vi aktiviteter, hvor der bliver nogle små åndehuller, men som også viser kerneværdier i kristendommen, nemlig at der er plads til alle, og vi er aldrig helt alene.
Lys i mørket: Lystændingsritual, der giver ro på.
Pilgrimsvandring for børn: En gåtur men med mulighed for fordybelse
Alle har brug for et heppekor: En historie og en leg, der viser at alle er inviteret med
De 11-14 årige får i de begyndende teenageår et større behov for en personlig tilknytning til det åndelige, og det skal svare til deres egen virkelighed. De har stadig brug for voksne, der støtter og tør indgå i samtalen, hvor den voksne både spørger ind men også tør at bringe sin egne tanker i spil. Derfor anbefaler vi aktiviteter, hvor de unge selv skal forsøge at udtrykke sig og fortælle Gud, hvordan vi har det, uanset hvordan det måtte være.
At træde ud: En historie og en lille øvelse
Farer vild og finder hjem: En sang og en refleksion om, at vi aldrig er helt alene
Skraldespandsbøn: En bøn til Gud, der viser, at vi gerne må skælde ud og være frustrerede.
De 15-18 årige har behov, der bygger videre på udviklingen i de tidlige teenageår, men der vil i højere grad være behov for kritisk tænkning og eventuelt en konfrontation med den åndelighed, man har opbygget. Denne del af processen skal man ikke være bange for. Som voksen skal man turde at stå ved sig selv, men også anerkende og rumme den unges behov for og forsøg på at skabe sine egne forståelser. Derfor foreslår vi her aktiviteter, hvor der er plads til at være kritisk, uden at man på nogen måde er i fare for at falde ud af Guds kærlighed.
Tænde lys for verden: Lystændingsritual
Alene i haven: En spindelvævsøvelse, hvor vi mærker, at vi ikke er helt alene
Jesus’ Quickfix: En samtale om en bibelhistorie, som er ret provokerende
Vores gode råd i denne artikel bygger på Dorte Toudal Viftrups anbefalinger. Dorte Toudal Viftrup er autoriseret psykolog og har skrevet Ph.D. om troens psykologiske rolle i forbindelse med krise.
Du kan finde flere gode råd til din andagt her Gode råd til din andagt