Denne andagt tager udgangspunkt i en øvelse, hvor deltagerne skal fordele nogle penge imellem sig. Efterfølgende er der en refleksion om, hvad vi har ret til, og hvad vi har brug for som en del af Guds skaberværk.
Inden andagten skal du have fundet 10 sten pr. deltager. For egen forberedelse se evt. den 2 min. film på Facebook fra ”Dig, mig og pengene” (P1).
Note til leder: Det er vigtigt at huske, at 1000 kr. er mange penge for nogle familier og lidt for nogle andre i Danmark. Det er svært at vide, hvordan børnene økonomiske situation er derhjemme. Og der er heller ikke noget rigtigt eller forkert, når det kommer til ansvarligt forbrug og produktion.
Efter børnene og de unge har sat sig, forklarer lederen, at de skal være med i et eksperiment til denne andagt. Derfor skal de gøre følgende:
Altså så parrene ikke kan høre hinanden.
Når deltagerne sidder, hvor de skal, forklarer lederen nu:
Efter denne aktivitet skulle der gerne være nogle, som har beholdt alle pengene, nogle som har fordelt fifty-fifty, og nogle som har givet alle deres penge. Bed nogle af de forskellige par fortælle om hvorfor, de har gjort, som de har.
Når vi taler om ansvarligt forbrug og om at dele, så handler det måske ikke så meget, om, hvad vi har ret til ift. hvad vi har brug for. Vi føler nok ofte, at vi gerne vil dele vores ressourcer lige. Eller sagt med andre ord, at vi gerne vil dele f.eks. fredagsslikket lige mellem os. Men hvis vi forestiller os, at vi kun tog det, vi havde brug for, ville der så ikke være nok til at os alle? Lidt til alle er bedre end meget til få. Da Gud skabte manden og kvinden, gav han dem til opgave at lægge jorden under sig og ‘herske over’ fisk, fugle og dyr (1. Mosebog kapitel 1, vers 28). Nogle gange er det blevet tolket som et guddommeligt tegn til at udnytte naturen og dens ressourcer. Altså vi, mennesker, har tidligere tænkt, at vi har ret til bruge jorden og dens ressourcer, som vi vil. Men mon ikke det er en fejltolkning? Mon ikke vi stadig kan rette op på dette? Hvordan kan vi “dyrke og vogte” jorden bedst? (1. Mosebog kapitel 2, vers 15). For mennesket er det ikke altid så nemt, for hvordan dyrker, vogter, fordeler og forvalter vi det efter Guds vilje? Man kan komme til at samle mere, end man havde brug for, og sådan er det også med den rige bonde (Lukasevangeliet kapitel 12, vers 13 – 21). Den rige bonde troede, at rigdom og forbrug var en sikker vej til det gode liv. Men sådan er det ikke nødvendigvis. Og sådan siger Jesus også: “Tag jer i agt for al slags griskhed! For et menneskes liv afhænger ikke af, hvad det ejer, selv om det har overflod.” Så spørgsmålet er: Hvad har vi brug for; og hvordan fordeler vi bedst ressourcerne mellem os?
Vor Fader, du som er i himlene! Helliget blive dit navn, komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; giv os i dag vort daglige brød; og forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere, og led os ikke ind i fristelse, men fri os fra det onde. For dit er Riget og magten og æren i evighed! Amen.