Dette er den sjette andagt i serien “Med i rygsækken”. Nu pakker vi koder og signaler med. Koder og signaler hører til i en rygsæk. Gud kan høre alt det, vi gerne vil sige, også når der går kludder i koden
Orienter dig i andagten og øvelsen.
Andagterne kan holdes og læses op, som de er. Men hvis du som leder har 10 minutter i overskud, bliver de bedre af, lige at blive læst igennem, så ordene bliver dine egne. De er skrevet som morgenandagter, men hvis de passer bedre om aftenen ved lejrbålet, gør I bare det, så kan den første bøn springes over.
Salme: Nåden er din dagligdag
Bøn: Godmorgen Gud! Solen er stået op, fuglene kvidrer og dagens muligheder ligger foran os. Hjælp os med at gribe dem, så vi bliver lydhøre over for andre, giver en hånd til dem, der har brug for hjælp, åbner armene for dem, der savner trøst eller tryghed og taler imod alt det, som er forkert. Giv os en dag fuld af glæde og gåpåmod, Hvor vi hver især bidrager med det, vi kan. Tak fordi du har lovet at være med os. Amen
En dolk og to bloddråber. Streg, prik, prik. Frikadeeeelle. Prik, prik, streg, prik. Det er f på morse. Kan I huske det? Alle de regler vi huskede hinanden på, når vi havde om morse i patruljerne? Og kortet i brystlommen, som gjorde det noget lettere både at lave en besked og afkode den igen? Morse er en klassiker, men det kræver træning at blive god til det. Står man en mørk aften og blinker med en lygte, skal der ikke meget til, før der går kludder i det. Det kræver koncentration. Nogle gange var det, det rene volapyk, som kom ud af sådan en besked. Nu er vi jo ret forvænte. Med mobiltelefoner og internet kan vi kommunikere over store afstande uden problemer. Ja, selv rumsonder kan det lade sig gøre at være i kontakt med. Det er i grunden ret vildt at tænke på. Og selve det at være i kontakt med nogen, som er så langt væk, at man ikke kan tale med dem eller råbe til dem, det har været noget som menneskeheden har udviklet på altid. Også når det skulle være fortroligt. Ikke alle skulle kunne følge med i alting, så derfor måtte der en særlig kode eller kryptering med. Det er faktisk ret sjovt at udtænke koder med nogen. Og for nogen har det været livsvigtigt, især i tider med ufred.
Men har I tænkt på, at der også er andre koder? Noget som også er afhængigt af en fælles forståelse. En slags fortroligt sprog, som også kan kommunikeres uden at andre lytter med? Det fortrolige håndtryk, hvor det lille ekstra-tryk kan sige ”jeg er ked af det på dine vegne” eller ”jeg er lidt vild med dig.” Det kunne også være et hurtigt blink med øjet, som siger: ”Det her er noget vi to har med hinanden.” Eller det siger: ”lad være med at sige noget lige nu, det er sådan en lille joke, jeg forsøger.” Det er betydningsfuldt at kunne kommunikere på den måde.
Og det leder lidt hen på den livskode, vi også har med Gud. Også der har vi et fortrolighedsrum, hvor vi kan kommunikere over lang afstand uden at andre følger med i det. Som med morsekoden er det noget, man kan øve sig i. Det er også noget, vi kan synes, går i kludder, når det er mørkt i vores liv og lygten ikke blinker som den skal. Opfatter Gud så overhovedet, hvad vi prøver at fortælle ham? Kender vi så det særlige alfabet, der skal benyttes for at få Gud i tale? Eller kunne man forestille sig, at det i virkeligheden er lidt ligesom med det lille ekstraklem i et håndtryk eller et indforstået blink med øjet? Der skal ikke så meget til, for Gud har en fælles forståelse med mig.
Jesus siger det faktisk på denne måde, da han lærer sine disciple at bede fadervor: ”Jeres far ved, hvad I trænger til, før I beder ham om det.” (Matthæus 6,8) Så I virkeligheden har vi altså også et usagt sprog i forhold til Gud. Det er godt at vide. Der behøver ikke at være en masse forkromede ord, det siger Jesus også; og er ordene helt væk eller er de for svære at sige, så hører Gud også den bøn. Gud kan dekryptere selv den sværeste kode som er inden i os.
Stil jer på en lang række bag ved hinanden. Et slag på venstre skulder betyder prik. Et slag på højre skulder betyder streg. Bagerste mand begynder. Den forreste skriver ned. Lykkes det at få meddelelsen igennem?
Beskeden er: . . . . / . – – -/ . – . – / . – . . / . – – . // – – / . . / – – . / – – . // – – . / . . – / – . . //
(Hjælp mig, Gud)
En bøn kan tage mange former.
Lad os bede fadervor sammen: Vor Fader, du som er i himlene! Helliget blive dit navn, komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; giv os i dag vort daglige brød, og forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere, og led os ikke ind i fristelse, men fri os fra det onde. For dit er Riget og magten og æren i evighed! Amen
En mand kom cyklende ude på de små veje. En lille dreng stod i vejkanten. Han kiggede op mod himlen og sagde: A B C D E F G H, så gik han i stå og begyndte forfra igen. A B C D E F G H I J K L. Denne gang gik det lidt bedre. Drengen begyndte forfra igen. Han ænsede ikke manden, der var stoppet på cyklen og nu stod og iagttog ham. ”Hvad laver du egentlig,” spurgte manden, da der var pause i drengens alfabetopremsning. ”Jeg beder!” svarede drengen. ”Beder du?” spurgte manden undrende. ”Det var da en underlig måde at gøre det på.” ”Jamen, jeg vidste ikke hvordan jeg skulle gøre, forklarede drengen, ”men så tænkte jeg, at hvis Gud bare fik hele alfabetet, så kunne han selv sætte ordene sammen.”
Det lyder måske dumt. Men alligevel var det klogt. For det er jo lige præcis det, Jesus også siger:
”Jeres far ved, hvad I trænger til, før I beder ham om det.”
Kan det alligevel være sådan, at det, at man for sig selv prøver at formulere en bøn, også kan være betydningsfuldt? En bøn kan også arbejde inde i én selv. Og måske hjælpe én til klarhed over noget svært.
Ord til vejen: ”Bed, så skal der gives jer; søg, så skal I finde; bank på, så skal der lukkes op for jer.” (Lukas 7,7)
Dette er en andagtsserie for spejdere fra 15 år, der tager udgangspunkt i klassiske spejderskills og spejdergrej.
Som spejdere bruger vi tid på en masse praktiske færdigheder og mange af de færdigheder, er ikke bare noget praktisk, som er nyttigt at kunne med hænderne. Det kan også være noget, der er betydningsfuldt i hjertet. Hver dag giver et lille dryp til de tanker. Der er også foreslået en kort aktivitet. Den hænger sammen med den øvrige andagt, men man behøver ikke nødvendigvis at tage den med.
Der kan være vældig stor forskel på, om man er en 16-årig seniorspejder eller 25 år og med i en klan. Derfor er der til sidst ved hvert emne, et forslag til optanknings- og tankested for gruppens voksne medlemmer, nogle krummer at tage med sig. Temaerne er de samme, så tanken er, at de enkelte elementer kan kombineres på kryds og tværs, som det nu passer i den enkelte gruppe.
God fornøjelse!