Denne andagt handler om julen som lysenes fest og lægger op til en krea-aktivitet, der kan blive en julegave. Der er tre forslag til aktiviteter, som alle tre handler om at kreere lys eller lysestager, men som har forskellige krav til materialer.
Vælg den kreaaktivitet, som passer bedst til jer og anskaf det, som skal bruges til den aktivitet.
Juletiden kaldes for hjerternes fest.
Men julen kaldes også for noget andets fest.
*Spørger deltagerne* “er der nogen der ved hvad det er?”
(SVAR: Lysenes fest)
Det kaldes nemlig også lysenes fest. Det er jo egentlig lidt mærkeligt, for juleaften ligger så tæt på den 21. december, som er årets aller mørkeste dag. Jesus selv blev endda født en mørk nat i en mørk stald ligesom det mørke, vi nu befinder os i.
Og alligevel er det lysenes fest. Det kan vi jo se på alle de lys, vi tænder: Vi tænder kalenderlys, vi tænder adventslys, vi sætter julelys op på vores huse og i vores haver. Vi har sågar lys på juletræet.
Den nat, da Jesus blev født, blev der også tændt et lys. Det var det klareste lys af alle, stort og blændende var det på den mørke himmel, lige ovenover stalden.
*Spørger deltagerne* “Nogen der ved hvad det var for et lys?”
(SVAR: Stjernen)
Nemlig stjernen. Deroppe lyste den vej for hyrder og de tre vise mænd, som fandt deres vej gennem mørket til Jesus.
Det er derfor, at det kaldes lysenes fest, og derfor man i det hele taget fandt på at holde julen, når det er så mørkt og koldt. For at tænde et lys, der kan holde os varme, og vise os, hvilken vej vi skal gå.
Julen er måske hjerternes fest. Men i alles hjerter er der et lys, der brænder for andre.
Når I giver andre en gave, tænder I et kærlighedens lys inde i dem. Derfor skal vi nu lave lys, som vi kan give i julegave.
Der er tre muligheder for at lave lys:
Klip væger og bivoksplader til, så de passer. Rul så pladerne så stramt som muligt rundt om vægerne. Bivoksen er et blødt og medgørligt materiale, så alle kan være med.
Lysestagerne dekoreres med glasmaling eller glastudser. Efterfølgende bages lysestagerne i ovnen efter instruktionen på malingen.
Bland betonen efter instruktionerne på pakken. Klip toppen af mælkartonen og pensl indersiden med madolie. Hæld betonblandingen ned i mælkekartonen og bank den let ned i bordet, så lufthuller slås ud. Pres lysmanchetten godt ned i betonmassen. Lad lysestagen tørre i to dage. Man kan evt sætte noget tungt ovenpå, så lysmanchetten bliver nede. Herefter kan mælkekartonen pilles af, og lysestagen er klar. Lysestagen hærder de næste 21 dage, men kan sagtens bruges inden da.
Sikke nogle fine lys. Jeg er sikker på, at der er nogle, der bliver simpelthen så glade for at få dem i gave. I kommer til at sprede lys, når lysene her bliver tændt, men den her gave kommer også til at tænde kærlighedslysene indeni
Lad os bede:
Vor Herre.
Hjælp os til at lyse vejen for andre, når der er mørke.
Hjælp os at tænde lys af kærlighed i andre, når vi viser gavmildhed,
og tænd lyset i os, når det svigter.
Vor Far, du som er i himlene! Helliget blive dit navn, komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; giv os i dag vort daglige brød; og forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere, og led os ikke ind i fristelse, men fri os fra det onde. For dit er Riget og magten og æren i evighed! Amen