I den her andagt I arbejde med lys og mørke. Man kan føle sig alene i mørke, men I skal lave lygter, så der kan blive tændt lys her i efterårsmørket. Der er desuden forslag til nogle lege i mørket og en lysvandring, hvor lygterne skal bruges.
Orienter dig i teksten, forbered græskarudskæring og legene. Vær opmærksom på, at lygter og lege er sjovest at bruge i mørke.
I kan lege nogle mørkelege, mens græskarlysvandringen gøres klar.
Alle får en ballon om foden i en snor. Forsøg at sprænge de andres balloner, men pas samtidig på din egen. Det bliver jo ikke nemmere af, at I skal lege i mørke.
Alle deltagere stiller sig i en cirkel på omkring 5 meter i diameter. Cirklen afgrænser pladsen for legen. Én deltager udvælges som flagermus og står i midten med bind for øjnene. To deltagere vælges som natsværmere. Flagermusen skal fange natsværmerne. Flagermusen må råbe “flagermus” som radarsignal, og natsværmerne skal svare “natsværmer.” Ud fra lyden skal flagermusen forsøge at fange natsværmerne. Tag flere runder, så alle får lov at have en af rollerne
Sikke nogle fine græskar, og de virker! De giver lys i mørket. Det har I lige oplevet.
Jeg vil læse en bibeltekst for jer. Den handler om, at Gud har lovet altid at være lys i mørket. Mørket er aldrig helt mørkt, for Gud er altid med os, selv når det er allermørkest, eller vi savner nogen og er allermest kede af det. Gud er der sammen med os, som en slags usynligt lys:
Salmernes bog 139 vers 11-12:
“Hvis jeg siger: ‘Jeg vil gemme mig i mørket, gøre lyset til nat,’ så er mørket ikke mørke for dig, natten er lys som dagen, mørket er som lyset.”
Nu går solen sin vej,
men vi er ikke ene,
for du, Herre, lever og vender vor frygt,
så når du er i mørket,
er det ikke mørke,
når du er iblandt os, da sover vi trygt.