Fasten varer traditionelt set 40 dage fra fastelavn til påske. Man undgik bestemte madvarer, særligt alt det dejlige og lækre. Man gjorde det for at trække sig lidt fra dagligdagens trummerum, gøre noget anderledes og vende sig mod Gud. I Det Nye Testamente møder vi en, som også har trukket sig fra verden for at vende sig mod Gud. Han ville være helt forskellig fra resten af verden. Johannes Døber hedder han. Det kan være godt for os at trække os, og det kan være godt at være lige midt i verdenen. Men vi behøver ikke gå et særligt sted hen for at være tæt på Gud.
Uanset hvor vi er, er Gud med os.
I denne andagt skal vi høre fortællingen om Johannes Døber og forholde os til, hvornår vi helst vil være alene, og hvornår vi helst vil være sammen med andre. I kan også bage det helt unikke Johannes Døber-snobrød med honning og græshopper.
Forbered dig på fortællingen.
Forbered samtaleøvelsen.
Print sedlerne, der ligger som bilag eller lav dine egne sedler.
Hvis I skal lave Johannes Døber-snobrød, skal det også forberedes
Fasten varer sådan traditionelt set 40 dage fra fastelavn til påske. Man undgik bestemte madvarer, særligt alt det dejlige og lækre. Man gjorde det for at trække sig lidt fra dagligdagens trummerum, gøre noget anderledes og vende sig mod Gud.
Måske kender I nogen som faster nu?
Nogen som ikke spiser på bestemte tidspunkter? Eller som ikke vil have sukker? Eller prøver at lade mobilen ligge?
Det er ikke sikkert, at det har noget med Gud at gøre, men det handler måske om at kunne koncentrere sig om det, man synes er vigtigt, eller om at bryde nogle vaner, som man ikke er glad for.
I Det Nye Testamente møder vi en, som også har trukket sig fra verden for at vende sig mod Gud. Han ville være helt forskellig fra resten af verden. Johannes Døber hedder han. Johannes flyttede ud i ørkenen. Tog sit almindelige tøj af og tog kameluld på. Han spiste ikke det mad, han plejede. Han spiste nu kun honning og græshopper, som han kunne finde i ørkenen. Han ville virkelig vise, at nu var det hele anderledes.
Rygtet om Johannes gik, og folkene inde i byerne synes, det lød lidt mærkeligt men også meget spændende med Johannes derude i ørkenen. Alt det Johannes gjorde var anderledes og nyt, og folk trængte til noget nyt. Til en ny måde at være i verden på. Folk fra byerne tog ud til Johannes.
“Du er en helt, Johannes!” sagde de.
“Nej,” sagde Johannes, “det er ikke mig, der er en helt.”
Johannes fortalte, at alting snart ville blive anderledes. Der var håb og lys på vej. Gud ville komme. Jesus ville komme, og så vil alting blive anderledes.
Folkene blev begejstrede. De ville gerne være med til alt det nye. De blev døbt, altså dyppet helt ned i flodens vand, og så var de klar til det nye liv og Jesus, som var på vej.
Spørgsmålet var bare, om de skulle blive ude i ørkenen og spise græshopper med Johannes? Eller om de skulle ind til byen igen og tilbage til deres liv?
Find de to ark fra bilaget frem og placer dem i hver sin ende, så de markerer yderpunkterne i en form for skala. Der er altså ikke tale om enten/eller, men mere eller mindre.
Johannes Døber trak sig helt væk fra verden for at gøre tingene på en ny måde. Og for at komme tættere på Gud.
Det kan vi sagtens have brug for, men vi kan også synes, at det er skønt at være ude i verden og mærke fællesskabet og være blandt mennesker. Det kommer også helt an på, hvem vi er, og hvor vi er og hvordan vi har det.
Nu stiller jeg nogle spørgsmål, og så skal I placere jer på den her skala. Den går fra: “Jeg trækker mig” til: “Midt i mylderet.” Det er en skala, så der er masser af positioner midt imellem at trække sig helt væk fra verdenen og være helt midt i verdens mylder og fællesskab. En mellemposition kan fx være at være sammen med få mennesker, som man er tryg ved eller at gå en tur alene et sted, hvor der er mange andre mennesker.
Når deltagerne har placeret sig, kan du spørge, om nogen vil dele deres tanker om deres placering. Ingen skal afkræves svar, og der er ikke nogle svar, der er mere rigtige end andre.
Forslag til spørgsmål:
Hvor går du hen, hvis du er træt?
Hvor går du hen, hvis du vil opleve noget nyt?
Hvor går du hen, hvis du gerne vil forstå noget?
Hvor går du hen, hvis du skal udfordre dig selv?
Hvor går du hen, hvis du skal være kreativ og finde på noget?
Hvor mærker du, at du er en del af noget større?
Hvor føler du, at du bliver passet på?
Hvor går du hen, hvis du vil bede en bøn?
Spørgsmål uden for skalaen:
Giver faste mening for dig?
Hvis du skulle faste, hvad skulle du så faste fra?
Hvis I trænger til en forfriskning, kan I lave Johannes Døber-snobrød. Dejen og bagningen er som helt almindelige snobrød. Det særlige er den topping, I skal spise på eller i snobrødet: Honning og stegte græshopper. Græshopper kan købes på nettet fx fra firmaet Eatsects.
Johannes Døber trak sig fra verden for at komme tættere på Gud. Da Jesus kom, gik han rundt inde i byerne og var omgivet af menneskemængderne, og folk følte, at de var meget tæt på Gud.
Det kan være godt for os at trække os, og det kan være godt at være lige midt i verdenen. Men vi behøver ikke gå et særligt sted hen for at være tæt på Gud.
Uanset hvor vi er, er Gud med os..
Gud er der, når vi går tur alene.
Gud er der, når vi skal sove i mørket.
Gud er der, når vi synger og danser midt imellem alle de andre.
Gud er der, når vi står i kø.
Gud er der i klasseværelset, i supermarkedet, i kirken og i klubben.
Vor Fader,
du som er i himlene!
Helliget blive dit navn,
komme dit rige,
ske din vilje
som i himlen således også på jorden;
giv os i dag vort daglige brød;
og forlad os vor skyld,
som også vi forlader vore skyldnere,
og led os ikke ind i fristelse,
men fri os fra det onde.
For dit er Riget og magten og æren i evighed!
Amen