I denne andagt skal deltagerne minde sig selv om det, de er gode til.
Hvis denne andagt laves i forbindelse med andagtsserie, er dette nr. 5, som handler om, at man nu har bevæget sig i den rigtige retning i noget tid og derfor har fart på samt en følelse af, at tingene kører for en. Når man som person har fart på, og tingene kører, begynder man også at have noget overskud. Man begynder derfor at kunne være den person, der går forrest og viser vejen for andre. Man skal derfor ikke være bange for at vise sine evner frem.
Forbered fortællingen og vær opmærksom på, at I i denne andagt skal høre en sang, så du skal sikre dig, at teknikken virker og have fundet sangen “Tæt på” af Hans Philip.
Vi har alle sammen et lys, der brænder i os. Et lys, som driver os, og som er med til at danne vores motivation og evner. Det her lys er noget, vi skal vise frem, som kan være med til at gøre os til mennesker, man kan se op til.
Med andre ord kan man sige, at vi kan være en frontfigur, men for at kunne være det for andre skal man kunne vise sig frem, turde tage nogle valg og vise, hvad man er i stand til som person.
Afspil sangen Tæt på – Hans Philip.
I sangen synger han: “Sæt ikke dit lys under en skæppe. Lad det brænde hele vægen ud”
En skæppe er et andet ord for en spand. Hans Philip siger altså, at man ikke skal stille et lys under en spand. Hvis man gør det, vil lyset ikke have nogen nytte og vil gå ud. Man skal i stedet vise det frem, så det kan brænde for alle. Dette leder os videre til bibelfortællingen, der refereres til i sangen.
Jesus fortæller sine disciple “I er jordens salt. Men hvis saltet mister sin kraft, hvad skal det så saltes med? Det duer ikke til andet end at smides ud og trampes ned af mennesker. I er verdens lys. En by, der ligger på et bjerg, kan ikke skjules. Man tænder heller ikke et lys og sætter det under en skæppe, men i en stage, så det lyser for alle i huset. Således skal jeres lys skinne for mennesker, så de ser jeres gode gerninger og priser jeres fader, som er i himlene.”
Som Jesus beskriver i bibelfortællingen, er vi jordens salt og verdens lys. Hvis salt mister sin kraft, er det ubrugeligt, og på samme måde er lyset også ubrugeligt, hvis det gemmes væk. Man skal derfor forstå, at man har værdi i sig selv, bare fordi man er den, man er.
Når det går virkelig godt, kan man komme til at tænke “Nu må jeg heller ikke have det for godt” eller have lyst til at skjule sine succeser eller talenter, fordi man ikke vil virke arrogant eller som en, der føler sig bedre end andre. Budskabet fra Jesus er, at det skal vi overhovedet ikke gøre – for vi er vigtige og skal ikke være bange for at vise vores talenter, succeser og gode sider frem og stå ved dem.
Deltagerne vil blive delt op i grupper med 6-9 deltagere per gruppe. Hver gruppe stiller sig ud i en cirkel. I hver gruppe skal hver person tænke over en ting, de føler, de er gode til. Man har generelt en tendens til at fokusere på de dårlige ting ved sig selv, men her skal man fokusere på det, man er god til. Det kan både være de vildeste vejrmøller, de sjoveste armhuleprutter eller at være en rigtig hurtig læser. Som leder kan du hjælpe folk i gang med selv at komme med et eksempel på, hvad du kan. Der er ingen grænser for, hvad man må vælge. Hver person skal nu på skift vise eller fortælle om deres ting. De andre i gruppen kan, når det er muligt, selv prøve at gøre den ting.
Fortæl deltagerne, hvor lang tid de har til aktiviteten.
Hæng det femte trin op på væggen, så I kan se, hvor langt I er kommet. Find trinene i pdf’en i bilaget.
Kære Gud,
Hvor er det vildt, at vi kan så mange forskellige sjove, seje og finurlige ting hver især. Jeg håber, du vil hjælpe os med ikke at gemme vores talenter væk, men i stedet give os styrke til at vise dem frem og bruge dem til noget godt. Tak for, at vi altid kan finde tryghed i, at vi er vigtige for dig.
Vor Fader,
du som er i himlene!
Helliget blive dit navn,
komme dit rige,
ske din vilje
som i himlen således også på jorden;
giv os i dag vort daglige brød;
og forlad os vor skyld,
som også vi forlader vore skyldnere,
og led os ikke ind i fristelse,
men fri os fra det onde.
For dit er Riget og magten og æren i evighed!
Amen
Denne andagtsserie består af 6 andagter, som omhandler forskellige stadier i livet. Andagtsserien er udviklet til KursusSTART på Hardsyssel Efterskole i efterårsferien 2023. Andagtsserien er bundet sammen af en illustration af en trappe, som vi kalder livets trappe. Den kan man hænge op, så man efter hver andagt opbygger et nyt trappetrin på væggen. Til hver andagt hører et stadie, en bibelfortælling, en aktivitet, refleksion og bøn.
Andagtsserien starter på det nederste trin og bevæger sig trinvist opad. Hvert trin symboliserer et stadie i livet, som vi alle kan komme til at opleve. Det er formålet med andagtsserien at give deltagerne indblik i, hvordan troen og historierne fra Bibelen kan være med til at sætte de forskellige stadier i perspektiv og være en støtte i både gode og svære tider.