Læs historien igennem og orienter dig i materialet.
Forslag til andagtens forløb:
1. Kort intro
2. Vis et frø
3. Syng
4. Fadervor
Begynd andagten med at tale lidt med deltagerne om frø og planter:
Har nogle af jer prøvet at så noget og set det vokse? Måske endda plukket noget eller spist noget, I selv har sået?
Jesus taler faktisk ofte om at så og høste for at sige noget om, hvordan det er med Gud. Frø og planter er ret fantastiske og uforståelige faktisk.
Brug det frø, du har, og billedet af den færdige plante. Tilpas det, du siger, til det konkrete eksempel, som du har med. Når du taler om frøet i jorden, kan du få deltagerne til at lege med. De kan krølle sig sammen som et lille frø, de kan stikke deres pegefinger ud som en lille spire og til sidst folde sig helt ud.
Se nu det her frø, lille lille bitte, men det kan vokse op og blive til et helt træ. Man skal bare putte frøet ned i jorden, og frøet skal have vand og sol, og så noget meget vigtigt: tid! Man skal vente.
Prøv at forestil jer at være det her lille frø nede i den mørke jord, der ligger dernede. Helt lille og alene. Men så er frøet så mega stærkt, at det kan lave en lille spire, som en lille pegefinger, der begynder at kratte jorden væk, og hele armen med vokser op mod lyset og til sidst springer hele planten op fra jorden og vokser og strækker sig. Så stærkt er det lille frø, at det kan få gravet al jorden væk og springe ud og blive en smuk blomst eller et helt træ eller en ærteplante.
Der skal gå noget tid, men så prøv at se det her billede. Prøv at se, hvor stort et træ, som kommer af sådan et lille frø. Træet bliver så stort, får masser af blade, grene og frugt. Det er så stort, at fugle kan bygge rede i det.
Jesus siger, at alt det med Gud er som sådan et lille frø. Det kan se helt lille og ligegyldigt ud, men det kan vokse sig kæmpestort. Der er så meget kraft i det lille bitte. Sådan er det også med Gud, selv en lille bitte smule liv og kraft og lys kan grave sig igennem mørket og vokse sig kæmpestort.
Hvis I har tid kan I lege denne udgave af evolutionsleg: frø til dessert
Alle deltagerne begynder i laveste udviklingstrin og laver den rigtige bevægelse. Deltagerne skal finde en anden på samme trin og konkurrere i sten-saks-papir. Vinderen må gå et udviklingstrin op. Taberen skal forblive på sit trin. Når man når højeste trin, er man færdig.
Udviklingstrin:
Frø: Skuldrene foroverbøjet, sammenkrøllet kropsholdning
Spire: En finger placeret strittende op fra hovedet
Træ: Armene laver en trækrone over hovedet
Frugt: Armene former et rundt æble om kroppen
Dessert: Den ene hånd former en lille skål. Den anden hånd spiser dessert med en usynlig ske.
I kan synge en sang, I kender godt, men det kan også være, at det er tid til at lære en ny sang:
Her er både tekst og en video med fagter og musik til en sang om et lille bitte frø.
Sangen hedder “Alt det mindste” eller “Lille bitte frø” https://www.salmer.dk/salme/lille-bitte-froe-alt-det-mindste/1866
Afslut med at bede Fadervor sammen.
Vor Far, du som er i himlene! Helliget blive dit navn, komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; giv os i dag vort daglige brød; og forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere, og led os ikke ind i fristelse, men fri os fra det onde. For dit er Riget og magten og æren i evighed! Amen
Det er høsttid. En tid, hvor de frø, vi såede i foråret, er vokset til planter, og frugterne nu skal plukkes og samles. Sådan er høsttiden. Eller, rettere sagt, for de fleste af os er det nok nærmere sådan, at det er vores forestilling om høsttid. Os, der bor i byens lejligheder og villakvarterer, kan måske nok plukke et æble fra et æbletræ i haven eller et ribs fra børnehavens bærbusk, men vores liv er ikke direkte afhængigt af den grundrytme, der ligger i årets gang. Vi skal ikke fylde forrådskamrene inden vinteren. Vi kan købe en ananas i den lokale brugs i alle årets 12 måneder.
Så høsttiden er måske ikke længere så relevant for de fleste? Måske, men mennesker har stadig brug for rytme og at markere årstidernes skiften, selvom forsyningskæderne er blevet temmelig stabile.
Mark, høst, planter og landbrug er en fast del af det univers, som Jesus trækker på i sine lignelser, når Jesus prøver at beskrive, hvad alt det med Gud handler om. Alle høstlignelserne minder os om noget vigtigt: Vi kan så, og vi kan høste, men vi kan ikke tvinge noget til at gro. Vi kan ikke bekymre os til vækst. Vi kan give de bedste forudsætninger: vi kan så til rette tid, vi kan vande, vi kan overveje sol og skygge, men derefter er frøenes spiring og vækst ude af vores hænder. Vi må give slip og hvile i, at frøenes kraft er stærk nok. Derfor kan vi bruge høsttiden til at minde os selv om, at vores kontrol og handlekraft har begrænset rækkevidde. Frustrerende? Måske, men det er også en gave til det effektive, travle menneske, at noget ligger ud over vores præstation. Det er en gave, vi kan hvile i.
Her på hjemmesiden indeholder årets høsttema følgende uafhængige dele:
Et 2-3 timers møde: Så - Hvil - Høst: Fortælling, madlavning og leg: et helt møde med om høst og hvile. Målgruppe: fra 6 år og op.
En 10 minutters andagt om Det lillebitte frø. Målgruppe: 4-12 år.
En 20 minutters andagt om at Gå i store sko: at have rigeligt og dele ud af det (Kan udvides med flere aktiviteter). Målgruppe: 4-12 år
En 20 minutters andagt og prioriteringsleg om En fornuftig bonde og en fråsende Gud. Målgruppe: fra 14 år og op.
En 15 minutters andagt om, at Det sker, når du hviler med indlagt hvilepause. Målgruppe: fra 12 år og op.
Thomas Sjödin er svensk teolog og præst. Han har skrevet bogen Det sker, når du hviler. I en lettilgængelig og munter tone udforsker Thomas Sjödin det at hvile, hylder sofaen og genopdager hviledagen.
Folkekirkens Nødhjælp har i forbindelse med deres høstindsamling samlet en række materialer og inspiration på deres hjemmeside, så er du endnu mere nysgerrig på høst som tema, så kan du finde mere materiale her: https://www.noedhjaelp.dk/samarbejde-og-faellesskaber/kirke-og-sognesamarbejde/kollekt/hoestindsamling#samtale
Ruths bog: en lille fortælling om familie og loyalitet, der udspiller sig omkring høsttid.
Salmernes bog: Salme 126: en lille salme om glæden ved, at Gud er med og sikrer høsten.
Prædikerens bog kapitel 3 vers 1-8: et lille digt om at alting har sin tid.
Matthæusevangeliet kapitel 6 vers 25-34: om ikke at bekymre sig.
Markusevangeliet kapitel 4 vers 4-20: Lignelsen om sædemanden.
Markusevangeliet kapitel 4 vers 26-32: Lignelsen om bonden og lignelsen om sennepsfrøet.
Lukasevangeliet kapitel 12 vers 16-21: Lignelsen om den rige bonde