Dansen om guldkalven: at holde aftaler

Forfatter: Forfattergruppe
Organisation: KFUM og KFUK og Unitas Forlag

Andagt om at holde aftaler og om hvad der er vigtigt i livet - er det penge?

3. søndag i fasten
Tema At holde aftaler. Livsværdier.

Tekst: 1 Mos 32, 33 og 34: Dansen om guldkalven (365 fortællinger fra bibelen side 83–84, Historiefortællerens børnebibel side 36-37).

Tekstovervejelser
Forud for beretningen om guldkalven har folket og Gud indgået en pagt, en forpligtende overenskomst, en aftale om at holde alle Guds love og bud.
Det at indgå en pagt var grundlaget for datidens samfund, fordi der ikke fandtes en samfundsmæssig øverste lovgivning, så det var måden, man styrede et samfund på.
Men kort efter pagtens indgåelse begynder jøderne at kede sig. Moses er på bjerget hos Gud, og selvom folket kendte konsekvensen af aftalebrud, ville de videre. Derfor bliver de utålmodige og gider ikke vente længere. De laver deres egen Gud i troen på, at den kan føre dem videre.
Et menneskes Gud er det, som et menneske sætter højest i livet. Hvis penge er det, vi sætter højest, så er pengene vores Gud. Det kan ende i fortvivlelse, hvor den uheldige og fattige føler sig ubrugelig og uønsket. Det var derfor, Gud gav det bud: ”Du må ikke have andre guder”. Og det var derfor, Moses blev så vred, da han så folket danse om guldkalven.

Vidste du...
at på jødernes vandring beder Gud Moses bygge et hus til Guds ære? Et hus (særligt telt), som de kunne tage med på deres vandring. Huset kaldte de: “Tabernaklet”.

Samtale
Snak om problematikken at lave aftaler og at overholde dem. Det virker tillidsvækkende.
Snak også om værdier i tilværelsen - hvad er vigtigt?

Hemmelighed
2 tavler.
Forgyldt legetøjskalv.
Færdselstavle.

Aktivitet
-Klip 2 tavler i karton, og lad børnene formulere klubregler. Hæng tavlerne op i lokalet.

-Dyk ned i “klæde-ud–kassen”. Find kjoler, skjorter, tørklæder osv. og forestil jer vandringen i Sinaj ørkenen mod Israel. Brug den forgyldte legetøjskalv, og dans omkring denne. Lad en af lederne være Moses, der kommer ned fra bjerget fra Gud og ser afgudsdyrkelsen og skælder ud på jøderne og broderen Aron.

-Smelt rørperler sammen med et strygejern. Kan bruges til ophæng.

-Lav tegning af alle de guldting, de samlede og smeltede om til guldkalven

-Forskellige lege, hvor det er vigtigt, at regler overholdes. F.eks. dirigentleg, hvor børnene skiftes til at dirigere de øvrige til forskellige bevægelser (måske til musik).

Sange
Du vor Far i himlen er
Fader, du har skabt mig 
Herre, jeg vil gerne tjene

Bøn
Herre, hjælp os at gøre de rigtige valg. Fadervor.

Kirkeårskalender
Forgyldt legetøjskalv - se forord til Rundt om kirkeåret 2, 3-6 år (Se i højre spalte ved "se artiklen i sin større sammenhæng")

Litteraturhenvisning
Børnebibelen – genfortalt af Johannes Møllehave side 101 – 107 + musik. Udgivet af Det Danske Bibelselskab 1996.

 Ugens andagt

Få ugens andagt, direkte i din indbakke.

Er du allerede tilmeldt og ønsker at ændre din profil, så klik her.