Barnet i mødet med livets mørke sider

Forfatter: Finn Rosenberg
Organisation: TPC

Anmeldelse: Lars Björklund og Bernt Eriksson: Barnet i mødet med livets mørke sider, Unitas Forlag 2004.

Lars Björklund og Bernt Eriksson: Barnet i mødet med livets mørke sider, (Unitas Forlag 2004).


”En fireårig pige fulgtes med sin farmor til farfars grav. Pludselig spurgte pigen: Hvor langt nede ligger farfar? Farmor forsøgte at svare, så godt hun kunne, men pigen fortsatte: Er farfar blevet skelet nu? Farmor svarede oprigtigt på, hvordan det var med det, og pigen lyttede. Lidt efter sagde hun: Gad vide, hvordan farfar har det i himlen”

To erfarne sygehuspræster har udgivet en koncentreret, men letlæst bog om børns møde med livets mørke sider, anskueliggjort med en lang række konkrete eksempler som f.eks. ovenstående. De korte kapitler kommer fint rundt om emnerne, samler op på emnet med små oversigter og afsluttende sammenfatninger. Titlerne på bogens kapitler giver et godt indtryk af indholdet: Hvordan vi ser på barnet – Hvad rejser eksistensielle spørgsmål hos barnet – Barnet og døden – Barnet i sorg – Barnet og det onde – Barnet og Gud – Hvordan håndterer barnet livets mørke sider – Håbets forudsætninger.

Forfatterne har fin sans for udviklingen i børns forståelse og i deres sociale, fysiske og psykiske reaktioner over for tilværelsens svære spørgsmål. De betoner bl.a. kirkens fortællinger og ritualer som ”hjælp til at gestalte livets gådefuldhed”.

Uden at virke docerende giver forfatterne mange gode iagttagelser og konkrete forslag ud fra hovedsynspunktet, som afslutter bogen: ”Håbets grund er kærligheden. Den kærlighed, som bekræfter barnet, ser, hører og svarer. Alt arbejde med børn handler i sidste ende om dette. At se og vove at dele, i kærlighed til barnet. Af dette kan en håbefuld fremtid føres”.

Jf. Finn Rosenbergs anmeldelse i ”Kirken Underviser”, 2001/4, udgivet af UNITAS FORLAG

 

 

 

 

 

 

 Ugens andagt

Få ugens andagt, direkte i din indbakke.

Er du allerede tilmeldt og ønsker at ændre din profil, så klik her.