Altergang

Forfatter: Finn Rosenberg
Organisation: TPC

Facts om Altergang


Altergang betyder at gå op til alteret. Det gør gudstjenestens deltagere, når de skal modtage nadverens brød og vin (se artiklen ”nadver”). I Danmark er det skik, at altergæsterne knæler på knæfaldet, alterskranken omkring alteret, når de modtager brød og vin. Præsten går først rundt med en lille sølvtallerken (disk) og uddeler brødet, et fladt, rundt stykke usyret brød (Usyret = bagt uden brug af gær) og siger til hver enkelt: ”Dette er Jesus Kristi legeme”. Derefter går præsten rundt med et stort sølvbæger (alter-kalken) og hælder en smule portvin op i det lille sølvbæger, der står på alterskrankens hylde. Præsten siger til hver enkelt: ”Dette er Jesu Kristi blod”. Når alle har fået både brød og vin, går de tilbage på plads, og hvis der er flere altergæster, er det så deres tur. Altergangen foregår ikke på helt samme måde i landets kirker.

 

Som indledning til nadveren bedes forskellige bønner af præsten, og ind imellem synger menigheden eller koret. Der er tre forskellige nadverritualer, som kan ses i salmebogens ”ritualbog”-afsnit.

 

Før i tiden skulle man være både døbt og konfirmeret, inden man fik lov til at ”gå til alters”. Man skulle også have deltaget i skriftemål først. Nu er der fri adgang for alle. Nogle præster synes dog, at altergæsterne i det mindste skal være døbt, men det er ikke let at kontrollere.

 Ugens andagt

Få ugens andagt, direkte i din indbakke.

Er du allerede tilmeldt og ønsker at ændre din profil, så klik her.