Udvælgelse

Forfatter: Forfattergruppe
Organisation: Unitas Forlag

facts om udvælgelse

Tanken om udvælgelse er central i hele bibelhistorien. Udvælgelse og frelse* hører sammen , idet Gud udvælger nogle få for at frelse* hele menneskeheden.  

 

Guds udvælgelse af Israel* til sit ejendomsfolk er den røde tråd gennem hele GT. Folket Israel blev ikke valgt for sin egen skyld eller fordi det havde en masse fortræffeligheder. Det var blot et lille uanseligt folk, der sled som slaver i Ægypten. Hermed viser Gud at han vil være de fattiges, undertryktes og hjemløses Gud, og han viser, at netop de små kan han bruge til noget stort og vigtigt. Målet med udvælgelsen er at skabe et folk, der vil tjene*, adlyde og vidne om Gud over for alverden. Udvælgelsen er ikke nogen fortrinsret, folket får givet, men et ansvar de får overdraget. Israel blev derfor i lige så høj grad udvalgt for de andre folks skyld. Alligevel er udvælgelsen en stor ære*, der bliver vist folket. Som et tegn på den særlige opgave, og for at hjælpe dem med at udføre den, giver Gud dem loven*, som de skal overholde.

 

Desværre river Israel udvælgelsen til sig som et eget privilegium og glemmer derved Guds hensigt: at frelse* alle folkeslagene. Desuden falder de fra og dyrker andre guder og overtræder budene*. Derfor forkastes folket, men profeterne taler om en rest, der skal føre udvælgelsen videre. Ud af denne rest vælges der en enkelt person, der på de andres vegne skal bringe frelsen til verden.

 

Denne udvælgelse virkeliggøres i NT hvor Jesus som Guds udvalgte går alene gennem forkastelse og lidelse* for derved at bringe frelsen* til de mange. Jesus udvælger disciplene som sine redskaber til at forkynde Guds frelse for alverden. Guds nådige* udvælgelse er en udvælgelse til tjeneste,* hvor man virker med på andres frelse.*

 

Se også kald, sendelse, nåde, frelse og udfrielse.

 

Israels udvælgelse til ejendomsfolk: 5 Mos 4,34-40; 7,6-8; 14,2

 

Udvælgelsens mål at frelse alle folk: 1 Mos 12,2f; Es 43,10ff; 49,6

 

Forkastelse af Israel og valget af en rest: Es 6,13; 42,1ff

 

Jesus som den udvalgte: Luk  9,35; 1 Pet 2,1-7

 

Udvælgelsens ansvar i NT: Joh 15,16f; ApG 9,15f; 1 Pet 2,9f

 

 

 

 

 

 

 

 Ugens andagt

Få ugens andagt, direkte i din indbakke.

Er du allerede tilmeldt og ønsker at ændre din profil, så klik her.