Celine Dion: I drove all night

Forfatter:
Organisation: Klods op@/KFUK og KFUK

At leve eller at overleve.

Af Celine Dion, fra CD'en, One Heart, 2003.

Rundt om sangen

Læs teksten HER! 
I skabelsen fortælles det, hvordan Gud skabte et menneske til Adam, så han ikke skulle være alene. Senere i bibelen står der "Det er ikke godt for mennesker at være alene. Derfor forlader en mand sin far og mor og holder sig til sin hustru"
 
Nu er dette billede en smule fortegnet, fordi at man, når man læser bibelen ind i vor tid, ikke kan tænke så firkantet, men må tage med, at vi i dag i vores kultur f.eks. både har et andet syn på seksualitet, hvor vi snarere fokuserer på kærligheden mellem to mennesker, og oftest lever alene, inden vi finder sammen med vort livs udkårne. Men meningen er den samme. Vi vokser op i en familie for derefter at skabe vores egen familie. Vi lever sammen med nogen, vi føler os knyttet til for derefter at forlade dem og leve vores liv tæt knyttet til andre. "Det er ikke godt for mennesket at være alene" (1. Mos 2,18)
 
I Celine Dions nye hit (dog efter et gammelt hit af Roy Orbison) er det udtrykt ved, at hun har det ene for øje, at blive forenet med sin elskede, ansporet af følelsen af at være alene.
"I had to escape
The city was sticky and cruel."
"Jeg måtte væk, byen var beskidt og ondskabsfuld!" 

Når vi bliver utrygge og synes at verden omkring os er hård og trist, er der ikke noget bedre - ja, det er nærmest det eneste, der kan lindre - det at være i nærheden af et andet menneske - og ikke mindst et menneske, man elsker.
 
Vi lever i en tid, hvor det er lige så almindeligt at være single som at have en kæreste. Men ikke nok med det. Mange mennesker bor også alene. Men spørgsmålet er "om det er godt for mennesket at være alene" i det hele taget.
 
Kristendommen taler stort set ikke om, hvordan vi skal være i forhold til os selv - noget som ellers hører sig til i de fleste religioner, men næsten altid om noget, der angår forholdet mellem  mennesker. Her handler det ikke nødvendigvis om forholdet imellem to mennesker i et parforhold, men snarere mellem mennesker i alle livets relationer. Kristendommen har som sit udgangspunkt tanken om, at mennesker ikke skal være alene! Der er en verden til forskel på at leve og at overleve! Det ligger til menneskets natur, at hige efter nærvær og fællesskab. Mennesket kan altså ikke leve alene, for vi har brug for kærtegn, ord og samhørighed med og fra andre. Måske kan vi overleve - men det er en ganske anden sag!
 
I sangen

- hedder det:
Is that all right
Måske er det en af livets mest besværlige forhindringer at det vi har allermest behov for, nemlig nærhed og tryghed samhørighed med andre mennesker - det er noget af det, vi hele tiden spørger til. De fleste af os kender til at være en lille smule bange for at blive afvist, når vi henvender os, når vi viser vores svaghed , når vi viser, at vi har brug for hinanden. Der er et af livets hårdeste erfaringer - at det vi har mest brug for er andre mennesker og det, der gør os mest usikre og bange er forholdet til andre mennesker - om vi nu er holdt af, om de kan rumme os og vores svagheder, om de gider os, om de synes vi er gode nok osv. Burde det være nødvendigt at spørge "er det okay at jeg henvender mig"? Ville det ikke være meget lettere, hvis vi altid vidste, at vi havde hinanden? - men så fandtes ensomhedsproblemet måske slet heller ikke - hvad tror du?

Vejledende arbejdsspørgsmål

 

Ville du kunne leve alene?

Er du bange for ensomheden?

Hvad skal der til for at leve? Og hvad skal der til for at overleve?

Når man er ked af det  - findes der så noget bedre end at få et knus af en ven eller at kunne ringe til en ven, der gider at høre på en?

Når man er bange og alene - findes der så noget værre end følelsen af ikke at kunne gå til nogen?

Kan du altid gå til nogen, når du er ked af det?

Føler du nogensinde, at du er til besvær, når du henvender dig til dem, du har brug for?

 

Den levende Bibel

1. Mos 2,18-24 (Det er ikke godt for mennesket at være alene.)
Sir 25,1(apokryf) (Vi elsker et dejligt venskab og hader, når det er falsk.)
Fil 2 (Vi ved selv hvor vigtigt det er at have fællesskab - ikke at være alene - derfor er det at vi skal sørge for det samme overfor andre.)
2. Kor 9,13 (Oprigtigt fællesskab er essensen af livet mennesker imellem.)
Præd 4, 7-12 (Det er bedst at være to frem for bare at være alene.)
1. Tim 5,3 (Husk at tage vare på dem, der virkelig er alene!)
 Ugens andagt

Få ugens andagt, direkte i din indbakke.

Er du allerede tilmeldt og ønsker at ændre din profil, så klik her.