At flygte fra Gud

Forfatter: Kirsten Søgård Andersen
Organisation: FDF

Andagten vil koncentrere sig om de skyggesider, der er ved menneskelivet som f.eks. håbløsheden, ensomheden, forladtheden og usikkerheden.

Baggrund
Depression
Meningen med dette tema er ikke, at du som leder skal bruge selve ordet ”depression” i forhold til børnene.
Andagten vil i stedet koncentrere sig om de skyggesider, der er ved menneskelivet som f.eks. håbløsheden, ensomheden, forladtheden og usikkerheden.
Det vil være en meget god ide at snakke med børnene og de unge om disse følelser enten før eller efter andagten.
Jesus har givet os håbet, og dette skal gerne skinne tydeligt igennem ved alle teksterne.

Salme
'Du satte dig selv i de nederstes sted'

"At flygte fra Gud"
”Jeg har en opgave til dig. Du skal gøre det straks”. Jonas hørte Guds stemme og blev forskrækket. Han skulle rejse til en fremmed by og fortælle dem, at Gud var vred over deres måde at leve på. Jonas nikkede, men var så bange og rystende indeni, at han i stedet for at rejse til byen, stak af fra Gud.
Han tog med et stort skib ud at sejle og troede, at nu havde han gemt sig.
Men Gud opdagede Jonas‘ flugt og sendte et voldsomt stormvejr efter båden. Det stormede og blæste så båden var ved at synke. Jonas fortalte sømændene om hans flugt for Gud, og bad mændene om at smide ham overbord. Da Jonas ramte vandet, stoppede uvejret.
Gud fik en stor hval til at sluge Jonas, og Jonas blev i fiskens mave i tre dage og tre nætter. Jonas bad til Gud og bad om tilgivelse, fordi han var flygtet. Jonas var meget bange. Gud hørte hans bøn, og hvalen kastede Jonas op på landjorden.
Jonas gik nu ind til byen og fortalte dem, hvad Gud havde bedt ham gøre. Han skulle fortælle folk i byen, at Gud ville ødelægge hele byen 40 dage efter, pga. menneskenes dårlige opførsel.
Da Gud så menneskenes bestræbelser på at leve et godt og sandt liv, overmandede medlidenheden Gud, og folket fik en ny chance. Gud ødelagde ikke byen, men malede i stedet en lysende regnbue henover himlen.
Jonas lærte, at man aldrig kan flygte fra Gud. Jonas blev dog vred på Gud over at han ikke ville ødelægge byen. Han følte sig udnyttet og uretfærdigt behandlet. Da forklarede Gud ham, at hans nåde rammer alle mennesker – selv Jonas.
Gud er aldrig bleg for at tilgive, hvis vi mennesker selv er parate til at indrømme vores fejl og lære af dem.

Aktivitet
Lav fortællingen om Jonas og hvalen som en billedserie.

Bøn
Kære Gud.
Nogle gange synes vi, at du er lagt væk.
Tak fordi du altid følger med os
- når alting og alle er imod os
- når vi gør noget forkert
- når vi føler os ensomme og hjælpeløse.
Tak fordi du altid hører vores bøn
Fadervor ...

Salme
'Lær mig at tælle'Ugens andagt

Få ugens andagt, direkte i din indbakke.

Er du allerede tilmeldt og ønsker at ændre din profil, så klik her.