At miste uden at forstå hvorfor

Forfatter: Kirsten Søgård Andersen
Organisation: FDF

Andagten vil koncentrere sig om de skyggesider, der er ved menneskelivet som f.eks. håbløsheden, ensomheden, forladtheden og usikkerheden.

Baggrund
Depression
Meningen med dette tema er ikke, at du som leder skal bruge selve ordet ”depression” i forhold til børnene.
Andagten vil i stedet koncentrere sig om de skyggesider, der er ved menneskelivet som f.eks. håbløsheden, ensomheden, forladtheden og usikkerheden.
Det vil være en meget god ide at snakke med børnene og de unge om disse følelser enten før eller efter andagten.
Jesus har givet os håbet, og dette skal gerne skinne tydeligt igennem ved alle teksterne.

Salme
'Du satte dig selv'

”At miste uden at forstå hvorfor”
”Tænk hvor meget glæde hun havde givet dem i livet”. Jairus og hans kone var efterhånden gamle og de havde næsten opgivet håbet om selv at få børn. Pludselig en dag sker underet alligevel. Pigen kom som en uventet solstråle, og havde givet de to forældre så meget, at de først nu opdagede livet.
Selvfølgelig græd hun som spæd - det var jo hendes måde at fortælle dem på, om hun var sulten, træt, skulle skiftes eller bare ville snakkes med. Men senere begyndte hendes småpludren, og hun smilede, når hun så dem.
Pigen voksede og blev snart en solstråle ikke bare for dem, men også for hele gaden. Hun legede, grinede, sang og elskede at snakke med de mange mennesker, hun mødte på sin vej. Hun legede med de andre børn og havde mange venner.
Indtil den dag…..
Jairus, som arbejde i byens synagoge kunne mærke noget var galt, så snart han nærmede sig huset. Ingen smil, ingen højlydte grin eller glædessang, men kun stilhed. Inde i huset var det endnu værre. – alt var som dødt.
Pigen var pludselig blevet syg, og moren sad stille ved sengen. For hver dag der gik blev pigen mere og mere svag og afkræftet. Jairus og hans kone havde nogle forfærdelige dage.
De følte sig helt alene, hjælpeløse og ensomme. Selvom de bad til Gud, begyndte håbet langsomt at forsvinde.
En dag skyndte Jairus sig ned til søen, hvor Jesus var ankommet sammen med sine disciple. ”Min datter ligger for døden. Vil du ikke nok komme og lægge hænderne på hende, så hun kan blive frelst og leve?”
Jesus gik med Jairus, men på vejen hjem mødte de nogle tjenere som fortalte, at datteren var død – at det var for sent.
Jesus sagde til Jairus: ”Frygt ikke, tro kun” og fulgte ham hjem.
Udenfor huset stod sørgekonerne og græd. ”Pigen er ikke død, hun sover kun” sagde Jesus. ”Hvorfor græder I?”. Jesus gik ind til pigen sammen med hendes forældre, tog hendes hånd og sagde: ”Lille pige, jeg siger dig, rejs dig op”.
Jairus‘ tro var så stærk at han til det sidste troede og håbede på, at hans datter ville vågne op igen. Og huset blev igen fyldt med hendes smil, højlydte grin og de dejlige sange.
(Mark 5, 21-24;35-43)

Bøn
Kære Gud.
Nogle gange synes vi, at du er lagt væk.
Tak fordi du altid følger med os
- når alting og alle er imod os
- når vi gør noget forkert
- når vi føler os ensomme og hjælpeløse.
Tak fordi du altid hører vores bøn
Fadervor ...

Salme
'Lær mig at tælle'Ugens andagt

Få ugens andagt, direkte i din indbakke.

Er du allerede tilmeldt og ønsker at ændre din profil, så klik her.