Begyndelsen 1

Forfatter: Forkyndelsesudvalg
Organisation: De grønne pigespejdere

Andagt om skabelsesberetningen med plads til samtale med børnene

Salme
'Op, al den ting. som Gud har gjort'

Bibeltekst
I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Jorden var dengang tomhed og øde. der var mørke over urdybet. og Guds ånd svævede over vandene. Gud sagde: »Der skal være lys!« Og der blev lys. Gud så. at lyset var godt. og Gud skilte lyset fra mørket..
(l Mos 1, 1-3)

Aktivitet - find på sætninger 
"I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden", det lyder næsten som når , man siger: I forgårs fik katten killinger, i året 1492 opdagede Columbus Amerika, i matematik-timen tegnede jeg en sjov tegning af læreren, eller i forgårs blev min lillebror født.
Prøv at få alle med på at finde flere sætninger af samme slags, i hver sætning skal der blot være et tidspunkt og en begivenhed.

Samtale
Nu vender vi tilbage til den sætning, vi startede med: I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Den sætning er lidt anderledes. Der er godt nok både et tidspunkt og en begivenhed, men de er ikke helt almindelige. Begivenheden er, at Gud skabte himmel og jord! Det er svært at finde en anden begivenhed, som ligner denne første begivenhed, alle andre begivenheder er simpelthen for små og betydningsløse i sammenligning med, at himmel og jord blev skabt.
Og tidspunktet er heller ikke helt normalt. I begyndelsen, hvornår var det? Og hvordan var der i begyndelsen? Der er mange forskellige meninger om, hvordan det hele begyndt.
Snak om hvordan I tror, det hele begyndte, - lad børnene komme med alle de teorier, de har hørt om.

Fortæl
En ting er de fleste enige om: Det er meget svært at forestille sig, at der slet ingen begyndelse har været! Det store maskineri må være startet på en eller anden måde og på et eller andet tidspunkt, hvordan kan man ellers forklare, at »maskineriet« kører? Bibelens forklaring er, at først var jorden øde og tom. Og imens svævede Guds Ånd over vandene, klar til det tidspunkt, hvor Gud bestemte, at nu skulle det være, nu var »begyndelsen«.
Man kan diskutere frem og tilbage om, hvordan begyndelsen var. Man kan såmænd også diskutere hvem og hvordan, Gud er. Men et er sikkert. Hvis Gud er Gud, så er han den, der har bestemt, at det hele skulle begynde. Livet og tilværelsen har altid været Guds mening. Helt fra starten var det meningen, at vi skulle leve, og det er stadig Guds mening, at vi skal leve.

'Husk at leve
mens du gør det
husk at elske
mens du tør det'
(Piet Hein)

Bøn
FadervorUgens andagt

Få ugens andagt, direkte i din indbakke.

Er du allerede tilmeldt og ønsker at ændre din profil, så klik her.