2.påskedag; Den opstandne Jesus. Den vantro Thomas

Forfatter: Forfattergruppe
Organisation: KFUM og KFUK og Unitas Forlag

Det er svært at tro på det, man ikke har vished for, og især når man er usikker og sårbar. Tør du tro?

2.påskedag og 1.søndag efter påske - Den opstandne Jesus. Den vantro Thomas

Tekst: Joh 20,9-31

Tekstovervejelser
Findes der ingen garanti, et fast bevis eller en vished som man kan klamre sig til? Thomas og de andre disciple, som levede tæt på Jesus, de havde rørt ved ham, de havde fået udlagt alle hans lignelser, hemmeligheden om Guds rige var gjort kendt for dem, ja selv sin fremtid havde han betroet dem, men alligevel tvivlede de pludselig på det hele. Jesus var død, og disciplene stod tilbage med en splittethed samt en længsel efter at forstå det, som skete. Thomas ville have en garanti, han ville se de “rigtige” mærker, så han havde noget at klamre sig til. Han ønskede det sikre, det som han kendte, og det fik han. Men da Jesus viste sig for ham, blev han flov. Han kunne se, at den garanti han ønskede og fik, kun var en garanti i det øjeblik, han stod over for Jesus. Så snart Jesus gik ville han igen være overladt til at tro. Det fantastiske er, at ligesom alle disciplene er ved at fortvivle, da kommer Jesus igen til dem. Trods lukkede døre og deres egen tvivl, hører de hans stemme, og han giver dem visheden. Det er det store glædelige budskab, Jesus giver sit liv til os, vi giver ham vores tvivl og svage mod, og Jesus rækker sine hænder frem til os. Direkte ufatteligt og ulogisk, men sandt!

• Tema
Troen kan ikke garanteres
At turde tro

• Formidlingstips
Det er bare så svært at tro på det, man ikke har vished for, og især når man er usikker og sårbar. Vi mennesker vil gerne have en sikkerhed, et bevis på, at det vi gør, det er det rigtige og det bedste. En garanti for at vi er gode nok, at vennerne kan lide os, og at nogen elsker os. Derfor dækker vi os ind, vi forlanger at få skulderklap dagligt, at kæresten siger “jeg elsker dig” uendelig mange gange, at vi har det rigtige mærke på vores tøj, ja vi vil se de rigtige mærker ligesom Thomas. Men vi bliver ikke mere sikre. Så får vi lagt horoskop, bliver spået om fremtiden, får checket vore biorytmer og tegnet et utal af forsikringer, så vi er dækket ind på alle områder - men bliver vi mere lykkelige og sikre af den grund? Det er en ond cirkel at komme ind i, for vi mister kontakten med os selv, og tør ikke leve livet fuldt ud, vi kræver bare at se endnu flere “rigtige mærker” ligesom Thomas, og bliver endnu mere usikre.

Gruppen Ray dee oh synger i en af deres sange, “Tro det du mærker som en stille strøm, er en styrke du kan få...”. Brug evt. sangen som et led i andagten. Kærlighed og tro er at turde satse, turde tro på det, man ikke kan se, men blot fornemmer.

Troens effekt kan helt konkret ses ud fra hverdagseksempler. Når man mister troen på det man er i gang med, så går det i stå. F.eks en god ide som ikke bliver levet ud, et projekt som man er gået i gang med, men så får man kolde fødder og trækker i land. Fortæl om engang hvor du startede på et projekt, som andre havde dødsdømt på forhånd, men som alligevel blev gennemført, fordi du troede på det. Du kan også fortælle om kendte mennesker, som har udrettet noget stort, fordi de selv troede på den ide, de havde fået. (f.eks Mother Teresa, Lars Larsen, Jakob Haugård)

Som sekundær tekst kan I læse, Vandringen til Emmaus, Luk 24,13-35

• Aktiviteter
a) Fup eller fakta, lad 3 personer fortælle en kort historie/episode. De to af historierne skal være opdigtede historier - fup, mens den tredje er en sand historie - fakta. Tilskuerne skal så gætte på, hvilken historie der er sand.
b) Tillidsleg 

• Hjælpemidler:
Musikforslag: "Stille strøm", af Ray dee ohe
Læsninger: Sl 22,22b-32ApG 10,34-41

• Sange
Med Tomaskravet står vi her; Vi tror ej på store ord 
Hil dig frelser og forsoner 

• Bøn
Kære Far i himlene
Jeg tror på dig, jeg vil i hvert fald gerne.
Og jeg tror på kærligheden,
især når jeg mærker den.
Nogle gange vil jeg bare gerne have et tegn eller et lille bevis,
så er det nemmere at tro
og turde vise min kærlighed til andre.
Jeg takker dig kære Far
at du altid tror på mig,
fordi din kærlighed til mig
ikke er afhængig af min tro og kærlighed til dig.
Amen.Ugens andagt

Få ugens andagt, direkte i din indbakke.

Er du allerede tilmeldt og ønsker at ændre din profil, så klik her.