Barmhjertighed

Forfatter: Forfattergruppe
Organisation: Unitas Forlag

facts om barmhjertighed

Barmhjertighed

Betegner en situation, hvor en stærkere ikke benytter sin mulighed for at sætte sin ret igennem overfor en svagere, men i stedet hjælper ham til større livsudfoldelse. Kan desuden være et generelt udtryk for hjælp til svage og nødstedte.

 

I GT er barmhjertighed oftest knyttet til Gud, der viser Israel barmhjertighed ved at udvælge* folket og slutte pagt* med det. Selv om folket gang på gang glemmer Gud og hans lov, er Gud alligevel tålmodig og viser folket barmhjertighed i stedet for den retfærdige vrede*. Som tak for sin barmhjertighed ønsker Gud, at folket skal vise barmhjertighed og hjælpe de svage. Han ønsker barmhjertighed frem for fromme religiøse handlinger såsom ofre.

 

I NT ser vi det yderste bevis på Guds barmhjertighed. Gud gav afkald på dommen, og i stedet sendte han sin søn, der på vore vegne overvandt synd* og lidelse*. Barmhjertighed kan aldrig fortjenes, den kan kun modtages. Lige som vi ser Jesus yde barmhjertighed mod de nødlidende mennesker han mødte, er det vores opgave at gøre det samme.


Se også: nåde

Guds barmhjertighed mod sit folk: 2 Mos 34, 4ff; 5 Mos 4, 29-40; Neh 9,17ff

 

Guds barmhjertighed mod mennesker : Sl 25, 6ff; 40,10-18; 103

 

Jesu barmhjertighed mod nødstedte: Matt 9, 27-36; 15, 32

 

Barmhjertighed som det Gud forventer af os: Matt 5, 7; 12, 1-8;

 

Luk 6, 36Ef 4, 32; Kol 3, 12

 

 

Din mening

Ingen kommentarer
Skriv din mening


Ugens andagt

Få ugens andagt, direkte i din indbakke.

Er du allerede tilmeldt og ønsker at ændre din profil, så klik her.