Barn

Forfatter: Forfattergruppe
Organisation: Unitas Forlag

facts om barn

Barn

For israelitterne var det meget vigtigt at have børn. Når et menneske døde, levede det videre i sin efterslægt. Derfor blev barnløshed set som en katastrofe, da det jo betød, at éns slægt og dermed én selv ville blive udslettet. At have mange børn blev set som et tegn på Guds velsignelse*, og samtidig anså man barnløshed for at være Guds straf. Børneopdragelsen var meget streng, og lydighed mod forældrene var et af nøgleordene.

 
I GT kaldes Israel for Guds barn. Israel er ikke Guds barn, fordi folket har fortjent det, men udelukkende fordi Gud har udvalgt det.

 
Jesus omtaler ofte Gud som “faderen”, det ses bl.a. i bønnen Fadervor. Det siger dels noget om menneskets forhold til Gud, og dels noget om Jesu helt specielle forhold til Gud.

I Johannesevangeliet fremhæves troen som det, der sætter et menneske i stand til at blive Guds barn. Her siges det nemlig, at alle dem, der tog imod Jesus, gav han ret til at blive Guds børn. Paulus taler også om mennesket som Guds barn og om, at den kristne har barnekår hos Gud. Det betyder, at han er og lever som Guds barn.


Se også: afkom, far, søn

Barnløshed: 1Mos 30, 1; 38; 1Sam 1, 5 ff; Jer 22, 30

Barnets forhold til forældrene: 2Mos 20, 12; 21, 5. 17; 5Mos 27, 16; 21, 18-21

Israel som Guds barn: Es 43, 6; Hos 2, 1

Jesu brug af “far-barn-billedet”: Matt 6, 6;9-13

Barn i Johannesevangeliet: Joh 1, 12; 17

Guds børn/barnekår: Rom 8, 15-30; Gal 3, 26; 4, 5-7; 1Joh 3, 1-3

 

Din mening

Ingen kommentarer
Skriv din mening


Ugens andagt

Få ugens andagt, direkte i din indbakke.

Er du allerede tilmeldt og ønsker at ændre din profil, så klik her.