At fortælle Historier - I juraen, i litteraturen og i livet

Forfatter: Finn Rosenberg
Organisation: TPC

Anmeldelse: Jerome Bruner: At fortælle Historier - I juraen, i litteraturen og i livet, Alinea 2004, 144 sider

Jerome Bruner: At fortælle historier- i juraen, i litteraturen og i livet, Alinea 2004, 144 sider

Jerome Bruner er en 90-årig amerikansk juraprofessor, der i sit liv har beskæftiget sig intenst med meget andet end selve juraen: kognitiv videnskab, uddannelsesteori m.v. I denne bog gør han opmærksom på, hvor afgørende historier er for vores selvforståelse, og  på hvor mange områder, fortælling rent faktisk indgår. Fx er historiefortælling en vigtig del af en retssag! Eller rettere: det drejer sig for retten om at finde ud af, hvilken version af virkeligheden, hvilken af de mulige historier, der er den rigtige (s.46). Bruner giver en række konkrete eksempler på fortællingens funktion i retssalen og trækker også en række litterære eksempler frem, der illustrerer fortællingens mangesidede funktioner. Bruner skriver klart og næsten underholdende, og han giver 12 gode råd til de elementer, en fortæller bør lade indgå i en historie: plot, hindringer, allierede, udvikling af figurerne osv. (s. 85), ligesom han i 12 slagord (s. 84) sammenfatter sine pointer om ”den narrative dannelse af selvet” – vi fortæller os frem til det, vi er eller rettere: bliver (samtidig med at vi er, hvad vi fortæller!). Hvorfor fortællinger? spørger Bruner og svarer sig selv: ”selv om fortælling er en af vore åbenbare fornøjelser, er den også en alvorlig sag” (s. 103). Bl.a. af den grund, at kendsgerninger ikke kan skilles fra fortællingerne om dem (s. 121).

Et eksempel: Det kan ske, at læger ganske vist noterer patienters puls, blodtryk, temperatur osv., men glemmer at bemærke, hvad patienterne undervejs fortæller dem om deres sygdom. Et medicinsk program, der lagde vægt på det sidste, reddede rent faktisk menneskeliv. Patienternes fortælling var vigtig, for, som en læge udtrykte det: ”Et liv er ikke notater i en journal” (s. 122). Fortællinger er altså ikke kun med til at ”danne selvet”, men kan også redde ”selvets” fysiske overlevelse!


Læs bogen, den er informerende og underholdende på samme tid. Vise ord af en alsidig og indsigtsfuld videnskabsmand, der ikke er bange for at ”popularisere”!

 Jf. Finn Rosenbergs anmeldelse i ”Kirken Underviser”, 2003/2, udgivet af UNITAS FORLAG

Din mening

Ingen kommentarer
Skriv din mening


Ugens andagt

Få ugens andagt, direkte i din indbakke.

Er du allerede tilmeldt og ønsker at ændre din profil, så klik her.