Hjælp til forkyndelse

Her kan du finde hjælp til forkyndelsen. Brug leksikonnet øverst til at få mere viden om pædagogik, kristendom, bibel og kirke. Læs også inspirationsartikler om spændende emner, bøger og links.

Det er lettere end du tror

Hvordan taler man sammen om Gud? Hvordan holder man en god andagt? Du kender sikkert en leder eller en præst, som er rigtig god til at sige tingene på den helt rigtige måde. Dengang Jesus fulgtes med sine disciple sagde han, at de skulle fortælle frimodigt om Gud. Forkyndelse er enklere, end vi tror. Og Gud selv har lovet at hjælpe os.

Hvad skal man sige?

Ordet Evangelium betyder ”godt budskab”. En andagt skal fortælle os noget godt og vigtigt om os og om Gud. Noget som du har på hjerte. Det er helt ok at bruge færdige andagter, som andre har skrevet – men tænk først og fremmest over, om budskabet siger dig selv noget.

”Men hvad nu, hvis jeg slet ikke har noget på hjerte?”  Sådan kan vi ofte tænke, når vi som voksne skal forberede os. Men det hjælper at kaste sig ud i det. Det hjælper at læse bibelteksterne, det hjælper at stille spørgsmålene og selv tænke over svarene. Måske er dine spørgsmål netop det, som forsamlingen har brug for til at kunne formulere deres egen tro og tvivl.

Hvordan kommer jeg i gang?

1. Brug søgemaskinen.
Find en spændende andagt, som siger dig noget. Slå bibelteksten op og læs den. Slå eventuelle ukendte ord op i leksikonnet. 


2. Brug dit eget sprog.
Læs andagten igennem og mærk efter, om noget føles kunstigt at sige og om du evt. har brug for at omformulere enkelte sætninger eller afsnit. Omskriv bønnerne til dit eget sprog eller brug fadervor.

3. Brug værktøjskassen
Vær kreativ og brug dine egne erfaringer. Fortæl en historie, vis et billede eller brug en aktivitet, som får alle sanser i gang. Værktøjskassen rummer masser af idéer.

4. Brug sangbogen
En fælles andagt har brug for en rituel ramme. En sang eller salme i andagtens begyndelse kan både hjælpe med at give ro og sætte et tema for det, som vi sammen skal høre. Når andagten er forbi, er det også vigtigt at markere en tydelig afslutning. Her kan en fælles sang/salme også være en god idé. Mange salmer er desuden skrevet som en bøn til Gud. Her kan du få idéer til at formulere dine egne bønner. 

5. Brug dig selv
Hvad er det vigtigste at få sagt i en andagt? Det, at du overhovedet tør stå frem og tale om Gud, rummer en meget vigtig del af andagtens budskab. Vær dig selv! Det er ok at være usikker og lave fejl. Den anden vigtige del af budskabet er alt det, som Gud gør for os alle sammen. Over for Gud er ingen hævet over andre. Ingen af os er perfekte – vi har alle brug for at høre om Guds kærlighed.

 

 

 Ugens andagt

Få ugens andagt, direkte i din indbakke.

Er du allerede tilmeldt og ønsker at ændre din profil, så klik her.


Læs mere

Værktøjskasse til forkyndelsen
12 redskaber du ikke kan undvære


Bøn
Hvordan bruger man bønnen i forkyndelsen?

Drama
Hvordan kan drama bruges pædagogisk?

Etik?
Findes der regler for, hvordan vi som kristne skal opføre os?


Fortælleteknik
Hvordan formidler man de spændende historier fra bibelen og hverdagen?

Intelligenser
Vi har mange intelligenser. Brug dem i forkyndelsen.