Stamoplysninger

Inde/Ude:
Begge
Deltagere:
Fra 2 deltagere.
Alder:
Fra 12 til 18 år.
Varighed:
Fra 10 til 15 min.
Sted:
Forløb:
Materialer:
NB:
Struktur:
Sang, tekst, bøn, sang

'Min Gud, min Gud - Hvorfor har du forladt mig?'

Forfatter: Kirsten Søgård Andersen
Organisation: FDF

Andagten vil koncentrere sig om de skyggesider, der er ved menneskelivet som f.eks. håbløsheden, ensomheden, forladtheden og usikkerheden.

Baggrund:
Depression
Meningen med dette tema er ikke, at du som leder skal bruge selve ordet ”depression” i forhold til børnene.
Andagten vil i stedet koncentrere sig om de skyggesider, der er ved menneskelivet som f.eks. håbløsheden, ensomheden, forladtheden og usikkerheden.
Det vil være en meget god ide at snakke med børnene og de unge om disse følelser enten før eller efter andagten.
Jesus har givet os håbet, og dette skal gerne skinne tydeligt igennem ved alle teksterne.

Salme:
'Menneske din egen magt'

”MIN GUD, MIN GUD – HVORFOR HAR DU FORLADT MIG?”
”Du, som bryder templet ned og rejser det igen på tre dage, frels dig selv, hvis du er Guds søn, og stig ned fra korset!” Også ypperstepræsterne og de skriftkloge og de ældste hånede ham på samme måde og sagde: ”Andre har han frelst, sig selv kan han ikke frelse. Han er jo Israels konge, lad ham nu stige ned fra korset, så vil vi tro ham. Han har stolet på Gud, lad Gud nu udfri ham, hvis han vil vide af ham. Han har jo sagt: Jeg er Guds søn.” Også røverne, der var korsfæstet sammen med ham, hånede ham på samme måde.
Men fra den sjette time faldt der mørke over hele jorden indtil den niende time. Og ved den niende time råbte Jesus med høj røst: “Eli, Eli,! lemá sabaktáni - det betyder: ”Min Gud, min Gud – hvorfor har du forladt mig?” Nogle af dem, som stod der og hørte det, sagde:”Han kalder på Elias”. Straks løb de hen og tog en svamp og fyldte den med eddike, satte den på en stang og gav ham noget at drikke. Men de andre sagde ”Lad os se, om Elias kommer og frelser ham”. Men Jesus råbte atter med høj røst og opgav ånden. (Matt 27,40-50)

”Min Gud, min Gud – hvorfor har du forladt mig?” Denne følelse rammer os, når vi føler hele verden er imod os. Hvor er du Gud? Ser du ikke al den nød og elendighed overalt på jorden? I vores dagligdag mindes vi igen og igen om denne forladthed.

Tænk, hvis vi en enkelt dag hørte en ”glædens TV-avis”:

”GODE NYHEDER I DET SIDSTE DØGN:
Planeten Jorden fortsatte med at dreje rundt om sin akse, som sædvanligt med det resultat, at solen stod op overalt på jorden.
Milliarder af fugle sang, og et uendeligt antal af blomster blomstrede. Jorden blev velsignet med 340.000 helt nye, dejlige menneskebørn.
Intelligente, kærlige og meget modige handlinger blev udført hvert sekund på planeten. Millioner af mennesker afholdt sig fra at sige eller gøre noget ondt. Hundredtusinder nye, virkeligt gode ideer blev udklækket. Milliarder af mennesker grinede, lærte noget nyt, rørte med ømhed ved hinanden, elskede livet og nægtede at give op”
(Barbro Bromberg og Nina Vestlund: Udbrændt? Borgens forlag 1995)


Denne tekst giver stof til eftertanke. Det samme gør påskens budskab. Jesus står op af graven og vinder derved over mørket og intetheden. I stedet for ”Min Gud, min Gud – hvorfor har du forladt mig? er det blevet til ”Jeg er med jer alle dage, indtil verdens ende”.
Det er værd at huske på, når det ser allermest håbløst ud.

Bøn:
GUD
Du
som har villet mit liv
og skabt mig
efter din vilje,
alt i mig kender du
og omslutter det med din ømhed,
det svage såvel som det stærke
det syge såvel som det raske.
Tak fordi du altid er nær – i mørke og lyse stunder.
Fadervor ...

Salme
'Du som har tændt'

Din mening

Ingen kommentarer
Skriv din mening


Ugens andagt

Få ugens andagt, direkte i din indbakke.

Er du allerede tilmeldt og ønsker at ændre din profil, så klik her.