Stamoplysninger

Inde/Ude:
Begge
Deltagere:
Fra 2 deltagere.
Alder:
Fra 8 til 15 år.
Varighed:
Fra 15 til 35 min.
Sted:
Evt. udendørs under et stort træ
Forløb:
Materialer:
NB:
Se forord til Syng, Dans, Gro
Struktur:
Sang,tanker om sang, bibeltekst, aktivitet,bøn

At lege i livstræets krone - om alletiders liv

Forfatter: Forfattergruppe
Organisation: KFUM og KFUK og Unitas Forlag

Lev livet - leg i livstræet.....At være et Guds barn er at være en gren på stammen.

AT LEGE I LIVSTRÆETS KRONE
- Om alle tiders liv.


Sang

“Livstræet” 

Tanker om sangen
Sangen handler om modsætningen mellem det faktiske liv, mange mennesker lever, og så det liv, vi egentlig burde leve i kraft af vort livsfællesskab, i toppen af livstræets krone.
Uden legen i livstræets krone bliver livet tomt, dødtrist og uden glæde.

Uden at sige det direkte knytter sangen til ved de bibelske fortællinger om livets træ i Paradiset og ved tidernes ende, og ved Jesu tale om sig selv som vintræet og os som grene på ham.

Tænk på
Hvad betyder det at være et Guds barn? Hvad betyder det at være døbt? At høre til hos Gud betyder, at han som træets stamme giver livskraften i livet og at du altid hører til i Guds kærlighed og omsorg

Tekst og teksthjælp
I 1 Mos 2,8-9 og 1 Mos 3,22-23 fortælles der om livets træ midt i Paradiset. Den frie adgang til at spise af dette træ og leve evigt mister mennesket ved syndefaldet. Derfor skal vi nu dø. Døden er et resultat af synden.

Men i det Ny Testamente fortælles der om det nye livets træ, som er Jesus selv. I kraft af ham har vi dødelige nu igen fri adgang til livets træ og det evige liv.
I Joh 15,1-8 omtaler Jesus sig selv som vintræet og os som grenene på ham. Jesus er på én gang hele træet og stammen, som bærer, løfter op og giver næring og liv til grenene. Grenene er intet uden stammen. Sådan er vi intet uden Gud og Jesus og det livsfællesskab, som vi er blevet sat ind i i dåben. I dåben bliver vi podet ind som en ny gren på det livstræ, som Jesus er.

At høre hjemme der i livstræets krone hos Gud gør livet stort, farverigt, spændende og godt, som det beskrives i sangens omkvæd.
Livsfælleskabet med Jesus er livet her og nu. Men samtidigt er det alle tiders liv, nemlig det evige liv, som vi aldrig skal miste, og som aldrig får ende.

Det beskrives i Johannes’ Åbenbaring Åb 22,1-5,13-14, hvor livets træ ved tidernes ende bruges som et billede på det evige liv i Guds Rige og den endelig frelse. I kraft af Jesus slutter alt således, hvor det hele begyndte: Tilbage i Paradiset med leg i livstræets krone.

Idé og aktivitet
Vælg én af følgende ideer:
a) Læg jer på ryggen et sted ude under et stort gammelt egetræ og hold andagten der. Fortæl om træet, og hvilken betydning stammen har for grenene: hvor højt op i lyset og solen, mod Himlen, træet løfter sine grene, og hvor dybt nede fra jorden den henter næring og livskraft til sine grene. Uden stammen er grenene det rene pindebrænde.

b) Medbring en vissen, tør og død gren, som du har samlet op under et træ. Fortæl om forholdet mellem gren og stamme og træ. En gren uden stamme er dødsens. Grenen får næring fra stammen ligesom vi får næring og ny energi fra Gud.

c) Medbring din dåbsattest. Fortæl om de to datoer: fødselsdatoen, der fortæller, at du er født til
livet, som er skønt, fantastisk og værdifuldt, men som vi dog skal miste. Og dåbsdatoen, der fortæller, at du er født til det liv, du aldrig skal miste, som en gren på livets træ.

Bøn
Sig tak for dåben. (Tænk på, at der måske er nogle til stede, der ikke er døbt)

Supplerende
Inddrag evt. “Livet leger lærkespring”. Slutningen af vers 4:
 "Lad det ses, at vi har skuet glimt af Paradis i nuet", rummer en tanke, der er i slægt med "at skue de blå horisonter
 og Himmelhvælvingens port"

 

Din mening

Ingen kommentarer
Skriv din mening


Ugens andagt

Få ugens andagt, direkte i din indbakke.

Er du allerede tilmeldt og ønsker at ændre din profil, så klik her.