Stamoplysninger

Inde/Ude:
Begge
Deltagere:
Fra 2 deltagere.
Alder:
Fra 19 til 99 år.
Varighed:
Fra 10 til 15 min.
Sted:
Materialer:
NB:
Struktur:
Sang, tekst, samtale, bøn, sang

'Ja til et multietnisk samfund'

Forfatter: Thomas Nedergaard
Organisation: FDF
Globus

En andagt der lægger op til en samtale om vores samfund, og vores holdning til 'de fremmede'

Globus

Sang
'Aftenhimlens strålesymfoni'

Læs / Genfortæl
Matt 7,1-5
'Om at dømme andre'

Sang
'Nu går solen sin vej'

Fortælling
Unge: Ja til multietnisk samfund
Af Jakob Elkjær og Claus Blok Thomsen,
uddrag af en artikel fra Politiken, 15. februar 2001

Hovedparten af de danske unge har ikke noget imod, at deres sidekammerat hedder Mohammed.
Det viser en ny undersøgelse, som er lavet i samarbejde mellem Dansk Center for Holocaust og Folkedrabsstudier, Politiken og analyseinstituttet Vilstrup Interactive.
I 1988 mente tre fjerdedele af de unge, at fremmedarbejdere skulle sendes ‘hjem’, fordi Danmark ikke havde brug for dem længere.
Direktøren for det danske Holocaust-center Uffe Østergaard er positivt overrasket over de nye tal.
»Det er forbløffende, så stor de unges tolerance er. Tallene viser, at der godt kan være problemer uden for diskoteker og den slags, men det er ikke et problem at leve sammen,« siger Uffe Østergaard, der mener, at det skyldes, at unge har venner, som er muslimer - i modsætning til deres mere skeptiske forældre.

Debat uden religion
Muharrem Aydas mener, at modstanden hænger sammen med debatten om kriminelle asylansøgere, integration og tvangsægteskaber.
»Folk ser det som udtryk/tegn for islam. Men det er vigtigt at koble religionen fra den debat, så der er behov for et stort oplysningsarbejde«, siger han.

Et medlem af højrefløjen, tager undersøgelsen som udtryk for, at det ikke er tilladt at have en kritisk holdning til indvandrere på uddannelsesinstitutionerne. For ellers ville endnu flere unge være imod islam og det multietniske samfund.

Afrunding
Vi lever i dag i et multietnisk samfund og det har vi gjort i mange mange år.
I begyndelsen af 1900tallet var det polske arbejdere, under og efter 2 verdenskrig var her mange tyskere, i 1960erne kom der italienere, jugoslaver og tyrker til landet.
Ja endda mange år før disse tider har vi i dejlige Danmark levet i et multietnisk samfund. Selv på Holbergs (Holberg er i øvrigt født i Norge) tid var Danmark multietnisk, Holberg skrev mange af sine tekster i et meget tysk dansksprog med blandt andet dobbelt s. Og ja alle ved at juletræet kom fra tyskland i begyndelsen af 1800-tallet.
Grunden til at vi i dag tror, der findes noget uforanderligt dansk Danmark er, at vi lader os blinde af bjælken i vore øjne. Vi farer ud og kæmper i blinde imod noget der måske slet ikke skal kæmpes imod, eller som slet ikke er så stort et problem, som vi gør det til. Vi skal måske se på os selv først.

Bøn
Kære Gud lad os kæmpe sammen om at nå
en større forståelse og hjælp os til,
at lade være med at dømme andre.

Fader Vor

Sang
'Aftenhimlens strålesymfoni'

Din mening

Ingen kommentarer
Skriv din mening


Ugens andagt

Få ugens andagt, direkte i din indbakke.

Er du allerede tilmeldt og ønsker at ændre din profil, så klik her.