Stamoplysninger

Inde/Ude:
Begge
Deltagere:
Fra 4 deltagere.
Alder:
Op til 5 år.
Varighed:
Fra 30 min.
Sted:
Materialer:
Materialer til en juledekoration: engangstallerken, ler, gran, sløjfe, lys, kogler og lign. Materialer til en adventskrans: Engangstallerken, 4 hvide julelys, ler, stanniol til lysmanchetter, små afklippede granstykker, violette sløjfer, ståltråd. Materialer til julekort: Hvidt karton klippet i postkort størrelse, farver eller tusser til at farve med.      
NB:
Struktur:
Overvejelser over tekster og formidling + aktiviteter,sange og bøn

1.søndag i advent -Jesu indtog i Jerusalem

Forfatter: Forfattergruppe
Organisation: KFUM og KFUK og Unitas Forlag

Evigheden er rund og det samme er lyset krone.

1. søndag i advent.

Prædiketekst: Matt 21,1-9. Jesu indtog i Jerusalem.

Tema: Lysets konge kommer.

Tænketing: Adventskrans med hvide lys og violette sløjfer.
Tekstovervejelser:
Prædiketeksten til i dag er Matt 21,1-9, som omhandler Jesu indtog i Jerusalem. Det er den samme tekst som til Palmesøndag, hvor jøderne forventer en konge. Kongen skal komme og frelse folket fra dem, der har besat landet. Adventstiden er også forventning til og længsel efter, at befrieren skal komme. Hvis denne tekst anvendes, se da under gennemgangen til Palmesøndag.
Som alternativ er her valgt ovenstående tema, og der fortælles ud fra tænketingens betydning. Som baggrundsstof  for dette er valgt flg. bibelvers: Joh 8,12.

Advent: Betyder komme.
Kransen: Symboliserer en krone, der bliver sat på kongens hoved. Kransen er rund som hele jordkloden. Kransen er til en konge, der skal regere over hele jordkloden.
Lys: Lys betyder det gode i modsætning til mørket, der betyder det onde. I adventstiden venter vi på, at lysets konge kommer. Jesus siger om sig selv: “Jeg er verdens lys. Den, der følger mig, skal aldrig vandre i mørket, men have livets lys”.

Der er 4 lys i adventskransen, fordi der er 4 søndage i advent. Fire søndage må vi vente, indtil lysets konge bliver født julenat. Da blev der tændt en ny stjerne på himlen til ære for Jesus. Den lyste over Betlehemsstalden.

Violet: Den liturgiske farve er en blanding af rød og blå. Rød er symbol på kærlighed, og blå betyder tro. Den lilla er troens længsel og forventningen til en konge, der med kærlighed skal komme og røde over sit folk.

Formidlingsovervejelser:
Sæt adventskransen midt i lokalet blandt børnene. Med temaet som overskrift snakkes ud fra tænketingen. Mørklæg rummet, tænd derefter det 1. lys i adventskransen. Snak om forskellen mellem lys og mørke. Når lyset tændes, forsvinder mørket. Prøv at tage lyset med jer på en lille vandretur i lokalet og se, hvordan det lyser op, uanset hvor I gør. Når lyset er med, er der aldrig mørkt. “Jesus er verdens lys, den, der følger Ham, skal aldrig vandre i mørket, men have livets lys”. Fortæl om resten af adventskransen ud fra forklaringerne i tekstovervejelser.

Sange:
 Vi hænger op en adventskrans.
 Vær velkommen, Herrens år.
Gør døren høj, gør porten vid.

Bøn:
Tak Jesus, at du kommer til os som lysets konge.
Tak, at du lærer os, hvad der er kærligt og godt.
Vil du hjælpe os at elske hinanden og hver dag gøre noget for at glæde andre.
Amen.

Aktiviteter:
1. Lav en miniadventskrans.
Tril en pølse af leret og saml den til en krans og læg den på tallerkenen. Sæt manchetter om lysene og stik dem i leret. Pynt med gran og sæt sløjfer i med ståltråd.

2. Adventskransen kan også laves af trylledej

3. Leg blindebuk. (Legen er valgt ud fra snakken om lys og mørke).
En person får bind for øjnene og skal derefter fange et af børnene. Når han har fanget et barn, gætter han på, hvem det er. Gætter han rigtigt, skal det barn, der er fanget, være blindebuk. Gætter han forkert, skal han selv fange en anden.

4. Lav en juledekoration med lys i og giv den eventuelt til en anden. Ved at give noget til andre kan vi være med til at sprede lys og glæde.
Materialer: Engangstallerken, ler, gran, sløjfe, lys, kogler og lign.

5. Lav dit eget julekort og send det til en ven.
Materialer: Hvidt karton klippet i postkort størrelse, farver eller tusser til at farve med.

Din mening

Ingen kommentarer
Skriv din mening


Ugens andagt

Få ugens andagt, direkte i din indbakke.

Er du allerede tilmeldt og ønsker at ændre din profil, så klik her.